Boeken over loopmeditatie en wandelen

Mijn zoektocht naar boeken en informatie over loopmeditatie en wandelen begon rond 2008. Al snel ontdekte ik dat Thich Nhat Hanh dé man was van de loopmeditatie, maar er waren meer auteurs die schreven over het positieve effect van wandelen – niet alleen op ons lichaam, maar vooral ook op onze geest. Ik noem er hieronder een paar.

Enjoy!

Boeken natuur wandelen loopmeditatie

Je loopt niet naar een doel.
Lopen is ook geen middel.
Lopen is zelfs geen doel meer.
Geniet van iedere stap, want je bent al aangekomen.

(Thich Nhat Hanh – 1926 – 2022)

De geur van versgemaaid gras – een gids voor loopmeditatie

Thich Nhat Hanh

De vier grondhoudingen van de mens zijn zitten, liggen, staan en lopen. Thich Nhat Hanh nodigt je in dit boek uit om ‘opnieuw te leren lopen’. Beschouw het niet als een vanzelfsprekend iets, maar onderzoek het, bewonder de samenwerking van onderdelen van je lichaam, benen en voeten. Loop bewust.

Loopmeditatie is een aangename afwisseling van het zitten. We zitten al zoveel in onze Westerse maatschappij. Dus waarom niet lopen terwijl we mediteren?

boek thich nhat hanh de geur van versgemaaid gras

Een tekst uit “De geur van versgemaaid gras”:

Je voetstap is je belangrijkste handeling

Welke handeling is de meest belangrijke in je leven? Een examen halen, een auto kopen, een huis kopen, promoveren? Er zijn zoveel mensen die een examen hebben gehaald of een auto hebben gekocht of gepromoveerd zijn, maar ze zijn niet in vrede, ze zijn niet tevreden. Het belangrijkste in je leven is in vrede te zijn met jezelf en die vrede te delen met andere levende wezens. Maar om in vrede te zijn, moet je je bewust zijn van je voetstappen. Je voetstap is je belangrijkste handeling. Het bepaalt alles. Ik steek een wierookstokje aan, leg mijn handpalmen tegen elkaar in de vorm van een lotusbloem en wens je veel succes.

Wandelen in vreugde – een gids voor loopmeditatie

Thich Nhat Hanh

Dit kleine boekje – een dwarsligger – bevat korte teksten en gedichten. Een leuke starter als je wat van Thich Nhat Hanh wilt lezen.

Een tekst uit “Wandelen in vreugde”:

Moeder aarde genezen

Bewust op de aarde lopen kan onze vrede en harmonie herstellen, maar ook de vrede en harmonie van de aarde zelf. Wij zijn kinderen van de aarde. Wij hebben haar voor ons geluk nodig, maar zij heeft ons ook nodig. Of de aarde mooi is, fris en groen of dor en droog hangt van onze manier van lopen af. Wanneer wij op een mooie manier loopmeditatie beoefenen, masseren we de aarde met onze voeten en zaaien we vreugde en geluk bij iedere stap. Onze moeder aarde zal ons genezen en wij zullen haar genezen.

Het wonder van wandelen

Didi Joppe

Dat de natuur helend werkt weten we allemaal. Dit boek laat je van deze kracht gebruik maken zonder zweverig te worden. Een praktische gids die een weg wijst om het wonder van wandelen zelf te ervaren. Het bevat veel oefeningen die je tijdens het wandelen kunt doen.

boek didi joppe het wonder van wandelen

Loop de zorgen uit je lijf

Thom Hartmann

Hofmann benadert wandelen als een zgn. bilaterale therapie. Net als EMDR en PSYCH-K®, waarbij het erop lijkt dat onze hersenhelften optimaal met elkaar samenwerken om zo een hoger intelligentieniveau aan de spreken en schokkende ervaringen eenvoudig en snel te kunnen verwerken, kan ook lopen (wandelen) heel goed worden ingezet. Hij onderbouwt zijn theorie met veel geschiedkundige feiten en met zijn eigen praktijkervaringen.

Een mustread voor iedereen die zich afvraagt waarom wandelen werkt!

boek thom hartmann loop de zorgen uit je lijf