Mindfulnesstraining in de Natuur – Delftse Hout

Dé achtweekse mindfulnesstraining (MBCT / MBSR). Alleen niet binnen in een zaal, maar buiten in de natuur van het Delftse Hout.

Coronaproof! We houden ons aan de richtlijnen van de overheid bij deze training. 1,5 meter afstand.

Mindfulnesstraining in de Natuur

In 8 weken beter in je vel!

  • Minder stress, piekeren, angst, somberheid en slapeloosheid;
  • Meer genieten, ontspannen, acceptatie, mildheid en loslaten;
  • En als BONUS: bosbaden, wekelijkse vitamine G!

We volgen het beproefde 8-weekse mindfulnessprogramma. Dit is bewezen effectief bij o.a. stressgerelateerde klachten; na 8 weken is in je hersenen een minder actief emotiesysteem meetbaar en een meer actief concentratiesysteem. Maar je merkt het vooral zelf – en ook je omgeving: je wordt er relaxter en effectiever van.

Wat is hetzelfde?

We volgen het beproefde achtweekse programma van de van de mindfulnesstraining (MBCT/MBSR). Deze training is ervaring gericht, dus de nadruk ligt op oefenen. De oefeningen worden voor- en nabesproken met de trainer. De afwisseling van informatie, zelf doen en ervaringen uitwisselen maakt de training levendig. Deelnemers zijn vaak verbaasd als de tijd (2 ,5 uur) alweer om is.

Uit onderzoek blijkt dat na deze training* twee duidelijke effecten meetbaar zijn in de hersenen:

  • Emoties worden beter gereguleerd
  • Ons concentratievermogen is verbeterd

*) Deze effecten treden bij een ruime meerderheid van de testgroep op, mits deze min of meer dagelijks hebben geoefend volgens de instructies in de training.

Wil jij dit effect ook bereiken? Zorg dan dat je gedurende de 8 weken die de training duurt, dagelijks 40 tot 45 minuten vrij maakt om te oefenen. Oefen je iets minder, dan zal het effect wat minder zijn, maar nog steeds merkbaar. Als je echter weinig of niet oefent, blijft het effect achterwege en adviseer ik je om af te zien van deelname aan de training.

Mindfulness is een hersentraining

Als je je lichamelijke conditie wilt vergroten, train je meerdere uren per week. Hetzelfde geldt voor mentale training, het vraagt om oefening, bij voorkeur dagelijks.

Klik hier voor meer info over mindfulness

mindfulness in de natuur - hemel, aarde, vrede

Wat is er anders?

Deze mindfulnesstraining wordt buiten in de natuur gegeven. Het weer bepaalt daarom mee hoe de sessies verlopen. Meestal lopen we meer en zitten we minder dan bij een ‘gewone’ mindfulnesstraining.

De natuur leeft mindfulness aan ons voor: er is geen haast, maar alles wordt volbracht. Dieren en planten bewegen vanzelf mee in het ritme van zon en regen, dag en nacht, actie en rust.

Daarnaast heeft de natuur een rustgevend effect, wat heel fijn is als je bijvoorbeeld last hebt van stress, emoties of piekeren.

De trainer

Esther Hasselman is gecertificeerd bij de beroepsvereniging (VMBN cat. 1*) en geeft mindfulnesstraining sinds 2011. Sinds haar verhuizing naar de regio Delft geeft ze de groepstraining nog buiten in de natuur (in het zomerseizoen) en individueel het hele jaar door. Daarnaast geeft ze zelfcompassietraining in Delft (binnen). Haar aanpak kenmerkt zich door rust, empathie, vertrouwen en humor.

Klik hier voor meer info over de trainer

Je loopt niet naar een doel.
Lopen is ook geen middel.
Lopen is zelfs geen doel meer.
Geniet van iedere stap, want je bent al aangekomen.

~Thich Nhat Hanh

8-weekse Mindfulnesstraining in de natuur: praktisch

We wandelen, veel in stilte, en doen mindfulnessoefeningen. Als het weer het toelaat, gaan we ook zitten (bij heel mooi weer zelfs liggen). Neem iets mee waarop je kunt zitten of liggen, bijvoorbeeld een picknickkleed, een regencape of een vuilniszak.

We zijn 2,5 uur onderweg, maar we lopen niet stevig door. Kleed je warm genoeg, eventueel met laagjes die je kunt afpellen. Trek ook goede schoenen aan, waarmee je modderige paadjes kunt betreden.

Hou ook rekening met het weer (zonnebril, zonnebrand, handschoenen, regenjas, etc). We gaan ook gewoon op pad als het wat regenachtig is. Bij veel regen gaan we wat eerder binnen/overdekt zitten.

Misschien is een flesje water handig om mee te nemen voor onderweg.

Hoe gaan we om met het weer?

Als het een beetje minder weer is, gaan we gewoon op pad; we kleden ons op regen of zonneschijn en zoeken eventueel een overdekt plekje op. Als het heel slecht weer is, is er een uitwijkmogelijkheid naar binnen (in overleg).

Locatie, data

Arborethum Heempark, Kortlaan 6, Delft (bij Delftse Hout)

Najaar 2021

Woensdagochtend 10:00-12:30.

Trainingsdata: 15, 22 en 29 september; 6, 13, 20 en 27 oktober; 3 november.

Individueel

Wil je de mindfulnesstraining in de natuur individueel volgen, dan kun je ieder moment starten en plannen we o.b.v. onze agenda’s en behoeften de sessies in. Klik hier voor meer info

Eerst even proeven?

Kom naar een van de Workshops Mindfulness in de Natuur!

Mindfulnesstraining in de natuur

Kosten particulier

Onkosten 75 euro (vooraf te betalen).
Overige (vergoeding trainer): waardebepaling achteraf, mede o.b.v. je eigen inkomsten. 

Ik vind het belangrijk dat geld geen barrière vormt om de training te kunnen volgen.

Tegelijk realiseer ik me dat veel mensen het lastig vinden om een redelijke vergoeding te bepalen. Daarom hierbij een paar suggesties:

  • Voorheen vroeg ik 325 euro voor de training (inclusief de onkostenvergoeding);
  • Verdien je meer dan een modaal inkomen, dan zou je wat meer kunnen geven;
  • Verdien je een laag inkomen, ga dan eens na wat je ervoor zou kunnen geven.

NB In de Oosterse tradities wordt veel gewerkt met dana. Dat is een vrijwillige bijdrage voor kosten van levensonderhoud voor de leraar. Merk op dat dat geen fooi is, maar een reële bijdrage.

Kosten Zakelijk

ZZP-ers die de training als kosten voor hun bedrijf opvoeren:
325 euro excl. BTW

Betaalt je werkgever, dan zijn de kosten
475 euro excl. BTW

*) Gecertificeerd VMBN cat. 1: vergoeding van de mindfulnesstraining mogelijk

Veel verzekeraars vergoeden de mindfulnesstraining gedeeltelijk, via de aanvullende verzekering. Voorwaarde hiervoor is de certificering, die de trainer Esther Hasselman heeft. Geef je dit aan bij aanmelding, dan ontvang je een factuur met vermelding van haar registratienummer.

Klik hier voor een overzicht van verzekeraars en vergoedingen

Aanmelden? Vragen?

Mail, bel of app gerust.

Wil je even kennismaken voordat je je aanmeldt, dan kun je ook een belafspraak met mij maken.

Plan een belafspraak: