Mindfulnesstraining in de Natuur – Delftse Hout

Dé achtweekse mindfulnesstraining (MBCT / MBSR). Alleen niet binnen in een zaal, maar buiten in de natuur van het Delftse Hout.

Geen activiteiten

Mindfulnesstraining in de Natuur

In 8 weken beter in je vel!

  • Minder stress, piekeren, angst, somberheid en slapeloosheid;
  • Meer genieten, ontspannen, acceptatie, mildheid en loslaten;
  • En als BONUS: bosbaden, wekelijkse vitamine G!

We volgen het beproefde 8-weekse mindfulnessprogramma. Dit is bewezen effectief bij o.a. stressgerelateerde klachten; na 8 weken is in je hersenen een minder actief emotiesysteem meetbaar en een meer actief concentratiesysteem. Maar je merkt het vooral zelf – en ook je omgeving: je wordt er relaxter en effectiever van.

Wat is hetzelfde?

We volgen het beproefde achtweekse programma van de van de mindfulnesstraining (MBCT/MBSR). Deze training is ervaring gericht, dus de nadruk ligt op oefenen. De oefeningen worden voor- en nabesproken met de trainer. De afwisseling van informatie, zelf doen en ervaringen uitwisselen maakt de training levendig. Deelnemers zijn vaak verbaasd als de tijd (2 ,5 uur) alweer om is.

Uit onderzoek blijkt dat na deze training* twee duidelijke effecten meetbaar zijn in de hersenen:

  • Emoties worden beter gereguleerd
  • Ons concentratievermogen is verbeterd

*) Deze effecten treden bij een ruime meerderheid van de testgroep op, mits deze min of meer dagelijks hebben geoefend volgens de instructies in de training.

Wil jij dit effect ook bereiken? Zorg dan dat je gedurende de 8 weken die de training duurt, dagelijks 40 tot 45 minuten vrij maakt om te oefenen. Oefen je iets minder, dan zal het effect wat minder zijn, maar nog steeds merkbaar. Als je echter weinig of niet oefent, blijft het effect achterwege en adviseer ik je om af te zien van deelname aan de training.

Mindfulness is een hersentraining

Als je je lichamelijke conditie wilt vergroten, train je meerdere uren per week. Hetzelfde geldt voor mentale training, het vraagt om oefening, bij voorkeur dagelijks.

Klik hier voor meer info over mindfulness

mindfulness in de natuur - hemel, aarde, vrede

Wat is er anders?

Deze mindfulnesstraining wordt buiten in de natuur gegeven. Het weer bepaalt daarom mee hoe de sessies verlopen. Meestal lopen we meer en zitten we minder dan bij een ‘gewone’ mindfulnesstraining.

De natuur leeft mindfulness aan ons voor: er is geen haast, maar alles wordt volbracht. Dieren en planten bewegen vanzelf mee in het ritme van zon en regen, dag en nacht, actie en rust.

Daarnaast heeft de natuur een rustgevend effect, wat heel fijn is als je bijvoorbeeld last hebt van stress, emoties of piekeren.

De trainer

Esther Hasselman is gecertificeerd bij de beroepsvereniging (VMBN cat. 1*) en geeft mindfulnesstraining sinds 2011. Sinds haar verhuizing naar de regio Delft geeft ze de groepstraining nog buiten in de natuur (in het zomerseizoen) en individueel het hele jaar door. Daarnaast geeft ze zelfcompassietraining in Delft (binnen). Haar aanpak kenmerkt zich door rust, empathie, vertrouwen en humor.

Klik hier voor meer info over de trainer

“De mindfulness cursus en de persoonlijke aandacht van Esther heeft mij bijzondere inzichten gegeven en veel meer gebracht dan de sessies die ik had bij een psycholoog.”

“Mindfulness met beide benen op de grond: dat is de kracht van de achtweekse training die Esther geeft.”

“Esther weet snel een veilige vertrouwde omgeving te scheppen. Ik kan zeker ook het wandelen in de natuur aanbevelen, dat heeft voor mij in elk geval heel verhelderend gewerkt.”

“Hoewel de mindfulness heel dicht bij de yoga ligt, heb ik er verrassend veel van geleerd.” (een yoga docent)

“Ik heb bij Esther de 8-weekse Mindfulnesscursus gevolgd, dat klinkt misschien zweverig maar is het helemaal niet. Esther is heel praktisch en nuchter en geeft behulpzame tips. De oefeningen hebben me goed geholpen (en helpen nog steeds) om meer te ontspannen en om met een opgeruimd gevoel aan de slag te gaan.”

“Ik heb in de zomer van 2012 bij Esther de 8-weekse Mindfulness Training gevolgd. Een geweldige ervaring! Mijn doel was meer rust & ruimte in mijn hoofd te creeren en dat is gelukt. Maar belangrijker is dat ik dingen kan laten zoals ze zijn, dat ik meer in het hier & nu leef, werk en lach (met mijn kids), en dat ik op tijd ontspan. Een absolute aanrader!”

“Je ontvangt audio met meditaties en een mooie hand-out die wekelijks aangevuld wordt gedurende de training zodat je na afloop een prachtig naslagwerk ter beschikking hebt.”

“De mindfulness training heeft zeker een goed effect gehad en nog steeds heb ik er veel plezier van. Hoewel ik er niet zoveel tijd voor maak ben ik er nog altijd meerdere momenten per dag mee bezig en ben ik absoluut minder gejaagd en meer in contact met het hier en nu.”

“Esther verzorgt de 8-weekse mindfulness training op een zowel professionele als betrokken wijze. De training heeft me inzicht en rust gebracht en als prettig bijeffect is mijn rugpijn aanzienlijk verminderd. Ik wil me er graag verder in verdiepen en heb me daarom ingeschreven voor een vervolgtraining bij Esther.”

“Esther is een gedreven persoonlijkheid met een grote betrokkenheid bij het individu. Esther vult de mindfulnesstraining zowel inhoudelijk als sociaal erg goed in, aanrader!”

“Ik heb bij Esther een 8 weekse mindfulness training gevolgd. Het heeft mij vaak aan het denken gezet over mijn eigen handelen. Ik ben me bewuster geworden van de keuzes die ik heb. Esther heeft een fijne, rustige manier van werken en weet in korte tijd een vertrouwd klimaat te scheppen in een groep onbekenden.”

“Ik heb zojuist de 8-weekse mindfulness training bij coach / trainster Esther Hasselman mogen meemaken. Ik ben onder de indruk van haar skills: met hart en ziel wist ze me mee te nemen in dit “stilte-aandacht-avontuur”. Ze is een voorbeeld van: “practice what you preach”: ik kon merken dat ze vanuit haar eigen ervaring sprak. Dat is voor mij het zinnebeeld van een echte leraar en dat ervoer ik als inspirerend. Elke keer nam ik iets nieuws mee naar huis: de ervaring van enorme ontspanning bij de body-scan, haar aanmoediging om – no matter what – steeds weer opnieuw te beginnen met de oefening, haar aandacht voor al wat er speelde en dat alles oké was wat ik ervoer! Overtuigend! Ik kan haar mindfulness training van harte aanbevelen!”

“Heel hartelijk dank, dat je me veel bewuster hebt gemaakt van allerlei dingen. Ik weet zeker, dat ik er veel aan zal hebben.”

“Mijn ervaringen zijn erg positief. Mindfulness heeft mij in een lastige periode veel rust gegeven en inzicht wat te doen. De dagelijkse momenten voor je zelf en de wetenschap dat je mild over jezelf moet en kan zijn is geweldig.”

“Veel geleerd, veel ervaren en toch tot rust gekomen.”

“Sinds ik ben begonnen met de mindfulnesstraining ben ik minder kouwelijk geworden”

“De mindfulnesstraining van Esther heeft mij geholpen om mijn perceptie en houding tegenover een aantal dingen vanuit een heel ander, ‘verlicht’ perspectief te bekijken en ervaren. Mijn aanvankelijke scepsis is door haar nuchtere en terzake doende feedback snel verdwenen.”

Meer klantervaringen vind je op LinkedIn

meer klantervaringen onderaan de pagina

8-weekse Mindfulnesstraining in de natuur: praktisch

We wandelen, veel in stilte, en doen mindfulnessoefeningen. Als het weer het toelaat, gaan we ook zitten (bij heel mooi weer zelfs liggen). Neem iets mee waarop je kunt zitten of liggen, bijvoorbeeld een picknickkleed, een regencape of een vuilniszak.

We zijn 2,5 uur onderweg, maar we lopen niet stevig door. Kleed je warm genoeg, eventueel met laagjes die je kunt afpellen. Trek ook goede schoenen aan, waarmee je modderige paadjes kunt betreden.

Hou ook rekening met het weer (zonnebril, zonnebrand, handschoenen, regenjas, etc). We gaan ook gewoon op pad als het wat regenachtig is. Bij veel regen gaan we wat eerder binnen/overdekt zitten.

Misschien is een flesje water handig om mee te nemen voor onderweg.

Hoe gaan we om met het weer?

Als het een beetje minder weer is, gaan we gewoon op pad; we kleden ons op regen of zonneschijn en zoeken eventueel een overdekt plekje op. Als het heel slecht weer is, is er een uitwijkmogelijkheid naar binnen (in overleg).

Je loopt niet naar een doel.
Lopen is ook geen middel.
Lopen is zelfs geen doel meer.
Geniet van iedere stap, want je bent al aangekomen.

~Thich Nhat Hanh

Geen activiteiten

400 euro voor 8 sessies van 2,5 uur, hand-outs en audio om thuis mee te oefenen.

Meer (over) tarieven – klik hier

vmbn en mindfulness register

*) Vergoeding van de mindfulnesstraining mogelijk

Veel verzekeraars vergoeden de mindfulnesstraining gedeeltelijk, via de aanvullende verzekering. Voorwaarde is de categorie 1 certificering bij de beroepsvereniging VMBN. Dit jaar is een overgangsjaar, vanaf nu kijken verzekeraars (ook) naar het Mindfulness Register, een kwaliteitsregister voor mindfulnesstraining. Ik (trainer Esther Hasselman) voldoe aan beide.

Klik hier voor een overzicht van verzekeraars en vergoedingen

Heb je vragen?

Mail, bel of app gerust.

Wil je even kennismaken voordat je je aanmeldt, dan kun je ook een belafspraak met mij maken.

Plan een belafspraak:

Alternatieven

(Neem contact op om te overleggen wat bij jou past)

Mindful Zelfcompassie

Je kunt ook (individueel of in een groep) de MSC – Mindful Selfcompassion – training volgen (methode Kristin Neff). Hierbij ligt de nadruk meer op vriendelijkheid en mildheid.

Klik hier voor meer informatie

Individuele mindfulnesstraining

Bij een individuele training is er meer ruimte voor jouw proces. Deze training kan direct starten op basis van jouw en mijn agenda.

Klik hier voor meer informatie

Mindful coaching in de natuur

Geen vast programma, maar een coachtraject met aandacht voor wat er bij jou speelt. Hierbij kunnen mindfulness en/of (zelf-)compassie worden ingezet.

Klik hier voor meer informatie

“De mindfulness cursus en de persoonlijke aandacht van Esther heeft mij bijzondere inzichten gegeven en veel meer gebracht dan de sessies die ik had bij een psycholoog.”

“Mindfulness met beide benen op de grond: dat is de kracht van de achtweekse training die Esther geeft.”

“Esther weet snel een veilige vertrouwde omgeving te scheppen. Ik kan zeker ook het wandelen in de natuur aanbevelen, dat heeft voor mij in elk geval heel verhelderend gewerkt.”

“Hoewel de mindfulness heel dicht bij de yoga ligt, heb ik er verrassend veel van geleerd.” (een yoga docent)

“Ik heb bij Esther de 8-weekse Mindfulnesscursus gevolgd, dat klinkt misschien zweverig maar is het helemaal niet. Esther is heel praktisch en nuchter en geeft behulpzame tips. De oefeningen hebben me goed geholpen (en helpen nog steeds) om meer te ontspannen en om met een opgeruimd gevoel aan de slag te gaan.”

“Ik heb in de zomer van 2012 bij Esther de 8-weekse Mindfulness Training gevolgd. Een geweldige ervaring! Mijn doel was meer rust & ruimte in mijn hoofd te creeren en dat is gelukt. Maar belangrijker is dat ik dingen kan laten zoals ze zijn, dat ik meer in het hier & nu leef, werk en lach (met mijn kids), en dat ik op tijd ontspan. Een absolute aanrader!”

“Je ontvangt audio met meditaties en een mooie hand-out die wekelijks aangevuld wordt gedurende de training zodat je na afloop een prachtig naslagwerk ter beschikking hebt.”

“De mindfulness training heeft zeker een goed effect gehad en nog steeds heb ik er veel plezier van. Hoewel ik er niet zoveel tijd voor maak ben ik er nog altijd meerdere momenten per dag mee bezig en ben ik absoluut minder gejaagd en meer in contact met het hier en nu.”

“Esther verzorgt de 8-weekse mindfulness training op een zowel professionele als betrokken wijze. De training heeft me inzicht en rust gebracht en als prettig bijeffect is mijn rugpijn aanzienlijk verminderd. Ik wil me er graag verder in verdiepen en heb me daarom ingeschreven voor een vervolgtraining bij Esther.”

“Esther is een gedreven persoonlijkheid met een grote betrokkenheid bij het individu. Esther vult de mindfulnesstraining zowel inhoudelijk als sociaal erg goed in, aanrader!”

“Ik heb bij Esther een 8 weekse mindfulness training gevolgd. Het heeft mij vaak aan het denken gezet over mijn eigen handelen. Ik ben me bewuster geworden van de keuzes die ik heb. Esther heeft een fijne, rustige manier van werken en weet in korte tijd een vertrouwd klimaat te scheppen in een groep onbekenden.”

“Ik heb zojuist de 8-weekse mindfulness training bij coach / trainster Esther Hasselman mogen meemaken. Ik ben onder de indruk van haar skills: met hart en ziel wist ze me mee te nemen in dit “stilte-aandacht-avontuur”. Ze is een voorbeeld van: “practice what you preach”: ik kon merken dat ze vanuit haar eigen ervaring sprak. Dat is voor mij het zinnebeeld van een echte leraar en dat ervoer ik als inspirerend. Elke keer nam ik iets nieuws mee naar huis: de ervaring van enorme ontspanning bij de body-scan, haar aanmoediging om – no matter what – steeds weer opnieuw te beginnen met de oefening, haar aandacht voor al wat er speelde en dat alles oké was wat ik ervoer! Overtuigend! Ik kan haar mindfulness training van harte aanbevelen!”

“Heel hartelijk dank, dat je me veel bewuster hebt gemaakt van allerlei dingen. Ik weet zeker, dat ik er veel aan zal hebben.”

“Mijn ervaringen zijn erg positief. Mindfulness heeft mij in een lastige periode veel rust gegeven en inzicht wat te doen. De dagelijkse momenten voor je zelf en de wetenschap dat je mild over jezelf moet en kan zijn is geweldig.”

“Veel geleerd, veel ervaren en toch tot rust gekomen.”

“Sinds ik ben begonnen met de mindfulnesstraining ben ik minder kouwelijk geworden”

“De mindfulnesstraining van Esther heeft mij geholpen om mijn perceptie en houding tegenover een aantal dingen vanuit een heel ander, ‘verlicht’ perspectief te bekijken en ervaren. Mijn aanvankelijke scepsis is door haar nuchtere en terzake doende feedback snel verdwenen.”

Meer klantervaringen vind je op LinkedIn