Dan Harris: “Meditatie wordt net zo gewoon als tandenpoetsen”

In dit filmpje legt zakenman Dan Harris uit dat meditatie mainstream wordt, omdat er steeds meer bewijs is dat je er effectiever en gelukkiger van wordt. Met andere woorden: meditatie wordt net zo gewoon als tandenpoetsen.

Make the present moment your friend rather than your enemy. Because many people live habitually as if the present moment were an obstacle that they need to overcome in order to get to the next moment.”

(Dan Harris)

Trauma, drugs en een paniekaanval

Dan Harris heeft het mediteren helemaal ontdekt. Daar ging wel wat aan vooraf!

Harris was correspondent voor ABC News, presentator van Nightline en co-presentator van de weekendeditie van Good Morning America. Hij was en is een zeer succesvolle man, zakelijk en no-nonsense. Maar op het tweede gezicht is er meer te ontdekken aan deze razende reporter …

Hij was als verslaggever in oorlogsgebieden geweest en zijn traumatische ervaringen veroorzaakten een depressie. Deze trachtte hij te managen met, zoals hij het zelf noemde: ‘recreatief gebruik van cocaïne en xtc’.

Toen Harris in 2004 een paniekaanval kreeg op nationale televisie, legde zijn arts het verband: de drugs hadden (ook lange tijd na het gebruik ervan) een effect op zijn adrenalineniveau; dat werd kunstmatig hoog gehouden en dat veroorzaakte de paniekaanval.

Harris kwam tot de conclusie dat hij zijn zaakjes nu echt moest gaan organiseren. ‘Toevallig’ kreeg hij een opdracht om als journalist onderzoek te doen naar spiritualiteit. Hij kwam een boek tegen van Eckhart Tolle. Dit was de eerste keer in zijn leven dat hij iets las over ‘de stemmen in je hoofd’ en het ‘ego’. Hij voelde zich onmiddellijk aangetrokken; helaas bood Tolle geen methode om met die  stemmen en dat ego om te leren gaan.

In zijn verdere zoektocht ontdekte Dan Harris boeddhisme en mindfulness meditatie: zitten en je adem volgen. Hoewel hij zelf erg sceptisch was, was het duidelijk voor hem dat die stem in zijn hoofd de sleutel was, en mindfulness richt zich precies daarop. Stapels wetenschappelijke bewijzen dat je brein écht verandert als je slechts enkele minuten per dag mediteert, hielpen hem over de streep.

“Happiness, it turns out, is a skill – one that you can train,
just like you train your body in the gym.
This is the next big public health revolution.
Get on board.”

Dan Harris

Hij begon dagelijks te mediteren en hij ging zelfs op een tiendaagse stilteretraite. Meditatie bleek een transformerende werking op hem te hebben en – zoals hij zelf zegt: “tot zijn eigen verbazing” – werd hij een ambassadeur van mindfulness en meditatie. Sterker nog: hij schreef er twee boeken over!

Dan Harris 10percent Happier

“10% happier – How I Tamed the Voice in My Head, Reduced Stress Without Losing My Edge, and Found Self-Help That Really Works — a True Story.”

(“10% gelukkiger – hoe ik de stem in mijn hoofd temde, stress reduceerde zonder mijn scherpte te verliezen en zelfhulp vond die echt werkte.”)

“Meditation For Fidgety Skeptics”

(“Meditatie voor zenuwachtige sceptici”)

Dan Harris - Meditation

“Meditation suffers from a towering PR problem.…
If you can get past the cultural baggage, though, what you’ll find is that meditation is simply exercise for your brain.”

Dan Harris

Volgens Harris is er iets mis met de verkooptechnieken rond mindfulness: het wordt vaak voorgespiegeld alsof je ‘eeuwigdurende gelukzaligheid’ bereikt. In feite blijf gewoon dezelfde, met net genoeg scherpe randjes eraf. Je wordt nog steeds boos, maar blijft dat minder lang. Je biedt sneller je excuses aan. Je relaties worden beter. Kortom, je wordt 10% gelukkiger.

De boeken helaas (nog) niet vertaald in het Nederlands.