Natuur en Mindfulness zijn een gouden combinatie voor Stressreductie

Uit het afstudeeronderzoek van Janke Wesselius (onder leiding van hoogleraar Groen en Gezondheid Agnes van den Berg, 2014), blijkt dat natuur en mindfulness een gouden combinatie zijn voor het herstel van emotionele stress.

Wesselius creëerde een virtual reality omgeving van een Vinex-wijk en van een natuurlijke omgeving en onderzocht of de omgeving invloed had op stressreductie. Daarnaast onderzocht ze het verschil tussen ‘ga maar even rustig zitten’ (zonder oefening) en een begeleide mindfulnessoefening op de afname van stress.

Natuur en Mindfulness zijn een gouden combinatie voor Stressreductie

“Coaches en therapeuten doen er goed aan om hun cliënten uit de behandelkamer mee de natuur in te nemen om zo de effectiviteit van de behandeling te vergroten.”

De onderzoekster omschrijft de resultaten als volgt:

  1. Een natuurlijke omgeving en een ademhalingsoefening bevorderen elk afzonderlijk herstel van stress en bewustzijn van het nu;
  2. De combinatie van natuur met oefening leidt over het algemeen tot het sterkste herstel van stress en het hoogste bewustzijn van het nu;
  3. De natuurlijke omgeving wordt positiever beoordeeld dan de stedelijke omgeving.
Mindfulness in de Natuur

Kortom: als je last hebt van stress, ga dan een mindfulnessoefening doen in de natuur!

Bijvoorbeeld loopmeditatie. Dat is altijd gemakkelijk om te doen – soms is er geen bankje in de buurt en het kan ook wat koud voelen als je stil gaat zitten. En we zitten al zoveel in onze Westerse levens … dus waarom niet lopend mediteren?

Het enige wat je hoeft te doen bij meditatie is je aandacht brengen naar iets wat zich hier en nu afspeelt. Dat kan de adem zijn, maar tijdens het lopen kun je je ook op de loopbeweging zelf richten. Of op het contact van je voeten met de grond.

Kijk eens naar een boom, een bloem, een plant.
Laat je bewustzijn erop rusten.
Wat zijn ze stil, wat zijn ze diep geworteld in ZIJN.
Laat de natuur je leren wat innerlijke stilte is.

~Eckhart Tolle

Instructie loopmeditatie in de natuur

  • Ga eerst even stil staan en breng je aandacht naar je voeten. Merk op of je voeten warm of koud aanvoelen, voel je schoenen om je voeten.
  • Ga dan met je aandacht naar de voetzolen. Merk op hoe je gewicht is verdeeld tussen links en rechts, tussen de voorvoet en de hak, tussen de binnen- en buitenkant van de voeten.
  • Begin dan langzaam te lopen, terwijl je bewust bent van de beweging.
  • Voel hoe je je voet neerzet en afrolt, wissel de aandacht af tussen je linker- en je rechtervoet.
  • Eventueel kun je ook opmerken of er oneffenheden zijn onder je voeten (een takje, steentje of kuil, bijvoorbeeld).
  • Doe dit zo lang als je prettig vindt of bijvoorbeeld tot aan een bepaald punt op je pad.

Merk na de oefening eens op of je je anders voelt dan ervoor. Veel mensen merken bijvoorbeeld dat als ze dit voor langere tijd doen, hun zintuigen zich meer openen.

“Zorgverleners kunnen de helende werking van natuur optimaal benutten door cliënten te stimuleren om de natuur op te zoeken buiten de behandeling om.”

Onderzoek naar het effect van de natuur op gezondheid

Agnes van den Berg heeft veel onderzoek gedaan naar het effect van de natuur op onze gezondheid, waaronder dit belevingsonderzoek.