Belevingsonderzoek: Natuur is Gezond!

Voor mij is het ‘1 + 1 = 2’: natuur is gezond. Niet voor niets coach en train ik graag in en met de natuur. Toch is dat niet voor iedereen even vanzelfsprekend – onbekend maakt onbemind.

Hieronder vind je enkele bevindingen uit het belevingsonderzoek dat in 2012 is uitgevoerd door hoogleraar Groen en Gezondheid Agnes van den Berg, in opdracht van De Friesland Zorgverzekeraar. Goed om te zien dat dee verzekeraar voorop liep. De medische stand en hun financiers zijn langzamerhand steeds meer geneigd om het effect van (beweging in) de natuur waarde toe te kennen.

artikelen over natuur en gezondheid

28% komt minder dan 1x per jaar in de natuur!

Bezoek aan de natuur uitgesplitst naar mannen en vrouwen

Wist je dat, hoewel 92% van de ondervraagden in een onderzoek aangaven dat ze vinden dat kinderen moeten opgroeien met voldoende natuur in hun omgeving, ruim een kwart van de ondervraagden aangaf niet meer dan één keer per jaar in de natuur te komen? En dat is inclusief hun eigen tuin!

Wandelen is het beste medicijn.

~Hippocrates

Onbekend maakt onbemind

En dat geldt zeker voor de toegevoegde waarde van de natuur in jouw persoonlijke processen; zo blijkt uit onderzoek. Kom dus kennismaken en proeven!

Er zijn groepsactiviteiten in natuur (workshops en mindfulnesstraining), maar ook individuele (coaching en individuele mindfulnesstraining).

Klik hier voor het aanbod

Nog enkele bevindingen uit het onderzoek

99% van de bevolking vindt het (een beetje) belangrijk dat kinderen opgroeien met voldoende natuur in hun buurt.

45% van de bevolking zoekt dagelijks of wekelijks de natuur op om gezondheidsredenen.

8 op de 10 Nederlanders denken dat de aanleg van meer natuur in en rond woonwijken (misschien) zou kunnen leiden tot besparingen op zorgkosten en kosten voor arbeidsverzuim.

94% van de bevolking zou een vriend of vriendin die last heeft van somberheid en depressieve gevoelens misschien of zeker adviseren om vaker de natuur in te gaan.

79% van de bevolking denkt dat behandelmethoden in de natuur een meerwaarde hebben ten opzichte van een behandeling binnenshuis in een behandelkamer of sportschool.

97% van de mensen die ervaring hebben met een behandeling in de natuur vindt dat de natuurlijke omgeving een meerwaarde heeft voor de behandeling.

87% van de bevolking vindt het belangrijk dat zorgverzekeraars meer aandacht besteden aan de positieve effecten van natuur op gezondheid.

De natuur fascineert – meer nog dan kunst!

Agnes van den Berg is bijzonder hoogleraar in Groningen en onderzoekt waardering en beleving van de natuur. Zij heeft een theorie over waarom wij tot rust komen in de natuur waar ik me zeker in kan vinden: er is een combinatie van herhaling van vormen met steeds een klein verschil. Een beeld van de natuur is daardoor rustig en toch fascinerend, waardoor we blijven kijken. Een bos bestaat bijvoorbeeld uit bomen. Bomen zijn allemaal op een vergelijkbare manier opgebouwd met een stam, takken en bladeren, maar niet alle bomen zijn gelijk. En kijk je bijvoorbeeld naar een bloemkool of broccoli, dan zie je daarin ook weer herhalingen, patronen.

Uit een van haar onderzoeken blijkt dat patiënten die tijdens het wachten naar een plaatje van de natuur kijken, minder stress hebben.

natuur spiegelt, troost en inspireert - en is heel gezond!

Meer over natuur en gezondheid

(Wandelen in) de natuur heeft tal van gezondheidseffecten. Lees hierover een van de volgende artikelen: